Κοινή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

 


ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ!

Κλείνουν φέτος 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Που αποτέλεσε την κορύφωση της λαϊκής πάλης, μετά τη μεγάλη δεκαετία του ’40. Με την ορμητική είσοδο των λαϊκών μαζών, της νεολαίας και των εργαζομένων στο πολιτικό προσκήνιο.

Που αμφισβήτησε έμπρακτα, μαζικά και ανατρεπτικά τη φασιστική δικτατορία, αλλά και συνολικά το καθεστώς της αμερικανοκρατίας, με τα συνθήματα «Κάτω η Χούντα», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Έξω οι ΗΠΑ», «Λαϊκή Κυριαρχία - Εθνική Ανεξαρτησία».

Που διέλυσε το μύθο της «πανίσχυρης» χούντας, σμπαράλιασε την απόπειρα νομιμοποίησης της φασιστικής δικτατορίας μέσω της λεγόμενης «φιλελευθεροποίησης» και άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση της.

Η επέτειος των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου βρίσκει την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία να αντιμετωπίζουν την πιο άγρια και αντιδραστική κατάσταση. Εκμετάλλευση, φτώχεια, ακρίβεια, τρομοκρατία, εντείνονται διαρκώς. Η χώρα μετατρέπεται ολόκληρη σε αμερικανονατοϊκή βάση, ο άδικος πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί όλους τους λαούς και σέρνει το χορό των αντιδραστικών εξελίξεων παγκόσμια. Ο πολύπαθος Παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να ματώνει αλλά και να μάχεται ηρωικά, ενώ οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη απειλούν με φλόγες πολέμου ολόκληρη τη Μ. Ανατολή. Μεγάλα τμήματα λαού βυθίζονται στην καταστροφή των πυρκαγιών και πλημμυρών που αξιοποιούνται για νέες λεηλασίες του δημόσιου πλούτου από το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, και για παραπέρα απαξίωση των δικαιωμάτων λαού και νεολαίας.

Σε αυτές τις συνθήκες καλούμαστε φέτος να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της εξέγερσης του Νοέμβρη. Μια εξέγερση που δεν κατάφερε να την «πνίξει» και να την «σβήσει» από τη μνήμη και την καρδιά λαού και νεολαίας, η συστηματική προσπάθεια συκοφάντησης και διαστρέβλωσης από όλες τις αστικές δυνάμεις, μαζί με τις απαγορεύσεις, την τρομοκρατία και την καταστολή. Μια εξέγερση που δεν καταφέρνουν παρά τα ψέματα και τις παραχαράξεις να τη φέρουν στα μέτρα τους ούτε οι δυνάμεις του συμβιβασμού και του ρεφορμισμού.

Το Πολυτεχνείο, με τα χαρακτηριστικά της πραγματικής λαϊκής εξέγερσης, που αρνείται το «ρεαλισμό» του συμβιβασμού και επιμένει στην ανυπότακτη πάλη ενάντια στην σιδηρόφρακτη ισχύ του συστήματος, και με το υπόδειγμα αγωνιστικότητας, αλληλεγγύης, ανιδιοτέλειας και θυσίας που ανέδειξε, φωτίζει μέχρι σήμερα το δρόμο του αγώνα για κάθε νέο και νέα, για κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που εντάσσεται στο κίνημα. Η φλόγα του, η φλόγα της εξέγερσης, παραμένει ζωντανή, γιατί υπάρχουν οι δυνάμεις που θέλουν να την παραλάβουν, να την κρατήσουν και να την μεταλαμπαδεύσουν. Γιατί υπάρχει αντικειμενική ανάγκη να ξαναφουντώσει μέσα από την αντίσταση, τη διεκδίκηση και την οργάνωση του λαού και της νεολαίας, μέσα από την αναμέτρηση με τη βαρβαρότητα και το νέο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα που απλώνεται παντού.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ, 19:00, ΠΡΟΚΑΤ

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

Αριστερή Αγωνιστική Κίνηση Εκπ/κών Α΄βάθμιας Εκπ/σης

ΚΚΕ(μ-λ)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια