Ανταπόκριση της εκδήλωσης του Σαββάτου 7.12 για τα νεολαιίστικα κινήματα στην Ελλάδα

Το Σάββατο 7/12, μία μέρα μετά την 11 επέτειο από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση-συζήτηση της Ρωγμής με θέμα “Τα νεολαιίστικα κινήματα στην Ελλάδα, εμπνεόμαστε και προχωράμε”. Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων.
Η εκδήλωση επιχείρησε να αναδείξει το νεολαιίστικο κίνημα ως κομμάτι του συνολικού εργατο-λαϊκού κινήματος, που έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, επιρροές και όρους συγκρότησης. Εισηγητικά αναφέρθηκαν αγώνες των προηγούμενων χρόνων, όπως για παράδειγμα αυτοί ενάντια στο νόμο 815, στο νόμο-πλαίσιο το 2006-2007, την αναθεώρηση του άρθρου 16, καταδεικνύοντας τη συνέχεια της επίθεσης τα τελευταία χρόνια στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία με δικαιώματα. Επιπλέον, έγινε αναφορά στο ρόλο της νεολαίας σε κοινωνικούς αγώνες, όπως αυτός του Πολυτεχνείου το '73 και το αποκορύφωμα της μαζικής οργανωμένης έκφρασης της νεολαίας στη χώρα μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.
Αναλύθηκαν στο βαθμό που ήταν δυνατό οι διαφορετικές συνθήκες που ξέσπασε η κάθε κινητοποίηση όσον αφορά την συγκρότηση του κινήματος και την κατάσταση του ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος. Επιχειρήθηκε η πολιτική ερμηνεία των παραγόντων που συντέλεσαν στην νικηφόρα έκβαση ορισμένων και στην ήττα άλλων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο-πλαίσιο για την εκπαίδευση και μια επίθεση συνολικά σε δικαιώματα και κατακτήσεις, με διάθεση να συμβάλει στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων και να φανεί χρήσιμη στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια