Ανταπόκριση από τις μαθητικές καταλήψεις

Σχεδόν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Ξάνθης, ξεκίνησαν καταλήψεις από τη Δευτέρα 21/9. Παρά την προσπάθεια των τοπικών ΜΜΕ να συκοφαντήσουν αρχικά τις μαθητικές κινητοποιήσεις, όπως κάνουν και σε άλλες πόλεις και να παραποιήσουν τους λόγους για τους οποίους αγωνίζονται οι μαθητές, δεν τα κατάφεραν. Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται ενάντια στην εντατικοποίηση των ρυθμών της μαθητικής καθημερινότητας, την κατάργηση των εκδρομών, τα εξαντλητικά συνεχόμενα δίωρα μαθημάτων και τα πολυάριθμα τμήματα. Σε ορισμένα σχολεία στα αιτήματα μάλιστα προστίθονται και η εναντίωση στο πολυνόμο Κεραμέως και στην επικείμενη επιβολή της βάσης του 10. 

Υπάρχει κατανόηση από τη μεγαλύτερη μερίδα των μαθητών ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να λάβει ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην πανδημία και ότι ο τρόπος που άνοιξαν τα σχολεία αφήνει εκτεθειμένους αυτούς και τις οικογένειές τους. Η εναλλακτική "λύση" της τηλεκπαίδευσης που προωθεί το υπουργείο και ίσως ως απάντηση στις μαθητικές κινητοποιήσεις, αυτόματα αποκλείει όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ίντερνετ /υπολογιστές και υψώνει ακόμα μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς. 

Σε κάποια σχολεία οι καταλήψεις αρχίζουν να "ανοίγουν", είτε υπό τις απειλές της αστυνομίας και τον φόβο εισαγγελικής παρέμβασης, είτε με την παρέμβαση διευθυντών. Μάλιστα τη Δευτέρα στο 4ο-6ο Γυμνάσιο η αστυνομία και η πυροσβεστική πήγαν 4(!) φορές προκειμένου να "παροτρύνουν" τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη, ενώ την Τετάρτη η αστυνομία βρέθηκε έξω και από το 1ο Γυμνάσιο. 

Υπάρχει ανάγκη δίπλα στους μαθητές και τις κινητοποιήσεις τους να σταθούν καθηγητές, γονείς και φοιτητές. Να μπει στόχος μιας κοινής μαζικής κινητοποίησης στην πόλη που θα δώσει ώθηση στον αγώνα, θα τον πολιτικοποιήσει ακόμα περισσότερο. 






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια